od ZSD » sob 21. úno 2015 17:17:21
Zduř Jendo,
dovolil bych si něco málo názorů. Omlouvám se, že to bude dlouhé v pasáži 3. - a třeba únavné.
1.) Plný souhlas, že není dobré se "připojovat". Kdo nechce jít, měl by mít v prvé řadě rozhodnutí plynoucí zevnitř ze sebe. Bojkotáře chápu, respektuju, férově přiznali, že sami museli mezi sebou hlasovat ... ale pokud bych nešel, tak ne pro bojkot, ale ze svých důvodů. V něčem se to může překrývat, to jo ....
2.) Tebou uvedený náhled na majitele bych za sebe vůbec nepodstupoval (jeden dal iluze něčeho velkého, druhým se to nepovedlo). Nedělal bych vůbec proto, že pokládám za velmi důležitý aspekt, kdo v jakém stavu klub přebíral a naopak za sebou na odchodu pro nástupce nechával (přičemž platí premisa, že každý něco dal a něco vzal). Oni působili či působí každý v jiných podmínkách "klubově" ekonomických, obecně ekonomických, podmínkách ve fotbalovém prostředí a na fotbalovém trhu, vztahů na svazu (i když obecně je konstantní, dlouhodobý hnůj, liší se však v dílčích vztazích, vazbách). A nevím s plnou určitostí, jak by který z nich dopadal, kdyby byl v klubu za jiného celkového stavu, než byl .... Můžeme se dle zkušeností s nimi domnívat, jak by pak ASI dopadali, nicméně neumím dobře pak uchopit stav s tím poskytnutím iluzí (kdo v jiné situaci ano, kdo ne) . Šafarčík by to možná nedokázal ani v lepší situaci, Petera naopak by to možná dokázal i v situací horší, ale to je rovina "možná". Bez reálného prožití takového stavu a srovnatelné startovní a funkční roviny, to uchopit neumím a proto za sebe to srovnání pocitů vůbec nechci podstupovat ....
3.) Majitel je mi u prdele - já jsem v tomto asi náročnější. Připouštím, že možná zbytečně a hloupě z pohledu druhých, ale já to tak cítím.... Potřebuju být nějak naladěn celkově ke klubu, když jdu na kopec. Aspekt "jdu na kluky" plně chápu. Sám v sobě mám však problém blížit se ke vchodu a jakobych slyšel z tribuny: "Zdruv cype, no tak vidíš, že jsi stejně zas dolezl, my víme, že hlavně vy hňupi, co aspoň částečně pamatujete nejslavnější roky, tu přilezete, s tím se počítá ..." . Mávnu rukou nad nějakým renoncem nebo chybou, to platí pro každého majitele nebo vedení, nikdo není dokonalý. Dávám i čas, hlavně na počátcích (možná někdy i moc, to připouštím, ale není na to univerzální recept). Chyby dělám i já sám, v práci i životě. Navíc vím, že to není sranda se v tom pohybovat.... Pokud se toho ale nabaluje na můj vkus moc, začínám cítit, že bych měl dát najevo, že to takto nechci. I třeba v sounáležitosti s lidmi, se kterými bylo nedůstojně naloženo - nemyslím teď 4+25 - v nějakém momentu.... A svým postojem (tím malým dílkem jedné osoby) chci dát najevo, že takto se mi to prostě nelíbí a ke značce Baníku to nepatří.
A protože nechci řvát "majiteli táhni", neboť respektuju soukromé vlastnictví a navíc nejsem schopen to z fleku reálně přebrat .....tak v kontextu těchto mravů zbývá pokojná neúčast a čekání, jestli se majitel dál něčeho vyvaruje nebo ne, pokud by zůstal. Změnou může být i změna chování majitele v dalším čase, nemusí jít nutně o odchod...... Můžu v tu změnu chování doufat více nebo méně, nicméně poskytuji mu ještě dále prostor na revizi svého jednání..... Vnímám to pak de facto jako velkorysost směrem k němu ... Proto za sebe nemám majitele u prdele, pokládám ho jako součást celé značky Baník, neumím mít rád značku Baník a přitom neřešit vůbec majitele. Umím neřešit neoblíbeného trenéra, neřešit kopýtka na hřišti, ale neumím vůbec neřešit majitele a vedení od něj se odvíjejíci. Proto jsem s tím načas sekl i za Petery, ačkoliv žádný bojkot nebyl (pokud se nepletu, nepamatuju se už).
Kluci na hřišti neumírají, naopak třeba uvítají, když malé návštěvy dají majiteli najevo, že by bylo záhodno se zamyslet ....Říct to pod smlouvou nemůžou, říct, že je jim to jedno - to nemůžou vůči těm lidem (aby to nevyznělo Nám je jedno, jestli chodíte, navíc i tímhle by nasrali i majitele) ... Co když si říkají pro sebe: Co tu lezete do hlediště, kdybyste nedošli, třeba by byla větší šance, že se něco změní ..... my hráči to moc měnit nemůžem, jen vy fanoušci a sponzoři můžou něco víc dávat najevo... My jedině vlastním odchodem z klubu ....
4.) Jediné co mě viklá teď v této konkrétní situaci, je ten Milan. Chlapa v aktivní karieře, s postojem Milana ke značce Baník, už možná mít nebudeme. Možná naši vnuci. Má to více rovin - dal peníze, odmítl cizinu, v rozhovoru pro Poláky říkal, že už to nedělá pro peníze, že má vyděláno .... riskuje propadák před mateřskými fans, kor po zranění .... nemá nějak hvězdné manýry, vidí, že to má do ideálu daleko, šel od synů a manželky do Ostravy ... chce pomoct k nasměrování k něčemu. A lidi nepřijdou.... Problesklo u něj "volil bych jiný způsob" .... Bude hodně zklamaný. že to lidi necítí stejně. Asi i u mě to převáží, vlastně se už jen nutím čistě kvůli tomuto, potlačit to všecko nahoře uvedené. V tomto případě...